Onko kynsissäsi värjäymiä? Katso mitä se tarkoittaa

Suurimmalle osalle meistä on tärkeää, että kyntemme näyttävät hyvin hoidetuilta, pitkiltä ja kauniisti lakatuilta. Emme halua niiden olevan lohkeilleet ja pehmeät. Entä loput? Ei ole niinkään oleellista, mutta muiden elementtien huomiotta jättäminenkään ei ole viisasta, sillä muutokset kynsissä (väri, pinta jne) voivat kertoa paljon terveydentilasta.

VALKOISET LÄIKÄT

Valkoiset läiskät tai viivat voivat ilmestyä koko kynnelle tai vain osalle kynnen aluetta esim. pieninä valkoisina läiskinä. Ensimmäisessä tapauksessa koko kynsi on valkoinen, joka saattaa tarkoittaa, että kärsit valkopälvistä. Se saattaa olla myös oire psoriasiksesta, sydänsairaudesta, syövästä tai vain kalsiumin ja proteiinin puutostilasta. Täsmällinen valkopälvi on myös yksi vaihtoehto, ja siihen yleensä liittyy myös kynsipedin vamma.

KELTAISET VÄRJÄYTYMÄT

Yleisin syy keltaisiin kynsiin on punaisen kynsilakan ylikäyttäminen ilman aluslakkaa (sen väriaineet värjäävät kynsiä ajanmyötä) tai tupakanpoltto. Keltaiset kynnet voivat myös kertoa sairauksista kuten hepatiitti A tai B, mykoosi tai psoriasis, mutta tätä saattaa ilmetä myös vain joidenkin tiettyjen lääkekuurien aikana.

RUSKEAT VÄRJÄYMÄT

Samantapaisesti kuin mitä mainittu yllä, ruskeat värjäymät voivat aiheutua joistakin lääkkeistä, mutta myös hennavärin käsittelystä. Ruskeat läikät kynsipedillä voidaan yhdistää kilpirauhassairauteen, anemiaan tai ravinnonpuutteeseen.

VIHREÄT VÄRJÄYMÄT

Vihreä kynsipeti on useimmissa tapauksissa merkki sieni-infektiosta. Se voi myös olla seuraus bakteeri-infektiosta tai liiallisesta kontaktista vahvoihin pesuaineisiin.

HARMAA-SINERTÄVÄ VÄRJÄYMÄ

Toisin kuin voisi ajatella, harmaa-siniset värjäymät eivät ole välttämättä normaaleja mustelmia. Ne saattavat olla hopeamyrkytyksen oireita, antimalarialaisen lääkkeen vaikutuksia, ääresverenkierronsairaus tai metabolinen häiriö.

MUSTA/TUMMAT VÄRJÄYMÄT

Tummat läiskät kynsipedillä ovat useissa tapauksissa merkki verenpurkaumasta, joka johtuu koituneesta vahingosta tai osumasta. Toinen syy voi löytyä käytetyistä lääkkeistä tai kemikaaleista. Mutta, mikäli kynsi ei lähde nousemaan kasvun mukana (mikä olisi merkki verenpurkaumasta), saattaa kyseessä olla myös pahanlaatuinen melanooma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *